בשער זה מאמר, אשר נכתב על ידי הרב גלעד קריב, בשתי גרסאות. האחת נכתבה שמונה שנים לאחר הרצח והשנייה בחלוף תריסר שנים. המאמר עוסק בתכניו של יום הזיכרון הממלכתי ובאתגר הניצב בפני החברה הישראלית באשר לעיצובו של יום זה. אנו מזמינים את חברי התנועה וידידיה כמו גם את הציבור הרחב לשלוח לנו מאמרים נוספים על תכניו של היום ועל אופן עיצובו הראוי.
לשליחת מאמרים נוספים: info@reform.org.il
מה נזכור ביום הזכרון ליצחק רבין ?
הרבה דליה מרקס
רצח יצחק רבין ז"ל עיצב דור שלם, ובמידה רבה ממשיך לעצב אותנו. הבטחנו שלא נשכח והרבה דליה מרקס שואלת מה בדיוק אל לנו לשכוח? מה עלינו לזכור? ואם נרחיק מעט את עדשת המצלמה, כיצד יש לעצב בזיכרון הלאומי והציבורי אירועים מודרניים כיהודים במדינת ישראל, ובעיקר כאשר מדובר באירועים שיש להם משמעות פוליטית?"
בין יום זיכרון לתענית ציבור – במלאת שמונה שנים לרצח
הרב גלעד קריב
יום הזיכרון הממלכתי ליצחק רבין, יב מרחשוון, היום שיזכר יחד עם תאומו – הארבעה בנובמבר, כיום שניתץ בבת אחת את אמונתנו התמימה, שכאן, בישראל, דבר כזה – לא יכול להתרחש. קביעתה של כנסת ישראל את יום הזיכרון בתאריך העברי של הרצח חקקה במעגל חיינו השנתי, לא יום כי אם תקופה של זיכרון, החתומה מצדה האחד ביב חשוון ומצידה השני בארבעה בנובמבר. פעמים, שזה מקדים את זה ופעמים להפך. פעמים שחשוון הופך כולו למעין חודש סליחות ישראלי ופעמים – מעמיד אותנו לוח השנה לנוכח עשרה ימי תשובה נוספים.
כמדי שנה, גם הפעם הזו, חידש יום הזיכרון ליצחק רבין את הדיון המתמשך במורשתו של האיש ובמורשת כהונתו השנייה כראש ממשלה. הררי מילים, מימין ומשמאל, נכתבו ב-15 השנים האחרונות על ירושה זו ועל הצוואה שהותירו פעולתו הפוליטית והדרך הנוראית בה קופדו ונגדעו חייו. ברם, בשנים שעברו מאז הרצח, דומה שמקומה של אחת מן המורשות החשובות של כהונתו, לא זכתה לתשומת הלב הראויה. גרוע מכך, כל הנתונים מצביעים כי היא איבדה את אחיזתה בקהלים ישראלים רחבים ובחוגים פוליטיים משמעותיים. הכוונה היא למורשתו של רבין בכל הנוגע לעתיד היחסים בין אזרחיה היהודים ואזרחיה הערביים של מדינת ישראל וחובתה של המדינה, ושל הרוב היהודי המעצב את דרכה, לתקן את האפליה ארוכת השנים כנגד תושביה הלא יהודים של הארץ.
בין יום זיכרון לתענית ציבור – במלאת תריסר שנים לרצח
הרב גלעד קריב
מעטים הם המועדים בלוח השנה הישראלי, ששמם אינו ברור דיו. אחד מהם הוא היום בו מצויין רצח רבין. בעשרות המהדורות של יומנים ולוחות שנה, בכותרות המשדרים ועמודי העיתונים משמשים להם בעירבוביה שני השמות: יום הזיכרון ליצחק רבין ויום הזיכרון לרצח רבין. לכאורה הבדל קטן ולא מאד חשוב. הלכה למעשה – עדות לקושי הישראלי להגדיר מה זוכרים ביום זה, איך ומדוע.