שער זה מוקדש לשתי המצוות החברתיות החשובות של חג הפורים: משלוח מנות ומתנות לאביונים. הראשונה מדגישה את חשיבותם של היחסים בין אדם לחברו והחיים הקהילתיים; השנייה עומדת כנגד החובה לדאוג לחלש ולמבקש העזרה ולראות בו כשותף מלא לחיים החברתיים. חודש ימים לפני חג הפסח, מהווה חג הפורים תזכורת לחובה להושיט יד אל הזולת, וגם אל הכיס הפרטי שלנו על מנת שנוכל לשתף את הזולת בשמחת החג.
פורים ועשייה חברתית הרב גלעד קריב
לא אחת, ברגע המעבר משתיית המרק למנה העיקרית, נהג סבי לספר את הסיפור על ההבדל המכריע בין יהודי פולין לאלו שמליטא. יהודי פולין, כך סיפר, נוהגים לשתות ראשית את המרק, ולאחריו לגשת אל המנה העיקרית. לליטאים – שיטה שונה. קודם כל הבשר ורק לאחר מכן, אם נותר מקום, מגיע המרק. משנשאלו הליטאים לפשר מנהגם המוזר, ענו כי יש בדבר עדות לאמונתם שהמשיח באמת ובתמים יכול להופיע בכל רגע. מה יקרה, כך שאלו, אם הדבר יתרחש בדיוק במעבר מן המנה הראשונה לשנייה ? האם מישהו מצפה מהם ברצינות להתחיל ולצעוד לארץ ישראל שבבטנם רק כמה כפות מרק ? אשר על כן, טענו, טוב תמיד להתחיל במנה העיקרית. אם יבוא המשיח מיד לאחריה, לא יקשה עליהם לוותר על המרק, אם לאו ישתו אותו בנחת.
כמו בלא מעט סיפורים אחרים, התגלה לו גם בסיפור הזה הקשר הבסיסי שבין גאולה, שמחה ואוכל טוב (עד כמה שאוכל יהודי ממזרח אירופה יכול להיחשב כטוב). קשר זה זוכה למקום של כבוד גם בסיפורם של חג הפורים ומגילת אסתר, שהרי עלילת המגילה מונעת בעיקרה על ידי משתאות וסעודות. ראשיתו של הסיפור כידוע, במשתה המלכותי של אחשוורוש שהביא לסילוקה של ושתי ולעלייתה של אסתר לגדולה. בהמשכו, נשען המהפך הדרמטי במצבם של היהודים על שני המשתאות שערכה אסתר למלך ולרודף היהודים המן. אשר על כן מה הפלא, שמיד עם ניצחונם החלו היהודים בעריכת משתאות לציון הצלתם. בעקבות המשתאות הספונטאניים נקבעה לדורות מצוות עריכתה של סעודת הפורים, שהשתייה בה עד כמעט שוכרה היא בגדר חובה. אמנם כפי שהמשקל הביתי יודע לספר, לאוכל תפקיד מכריע בכל החגים היהודיים, אולם בפורים האכילה הדשנה בצהרי היום, וחשוב מכך השתייה, זכו למעמד מיוחד. בקיצור – באכילה ובשתייה נגאלו היהודים, ובאכילה ושתייה יגאלו.
קרן בכבוד
קרן בכבוד, קרן היהדות המתקדמת (רפורמית) לאחריות חברתית, מעניקה סיוע הומניטרי ליחידים ולקהילות מכל מגזריה של החברה הישראלית, ושואפת לטפח מפעלי עזרה הדדית ברוח ערכיה של התנועה ליהדות מתקדמת. כחלק ממאמציה לתרום להקטנת פערים בחברה הישראלית ולקידומם של ערכי הצדק החברתי שואפת הקרן להעצים את קהלי היעד מקבלי השירות.
במהלך השנה מקיימת הקרן יחד עם חברי ומתנדבי קהילות התנועה פרויקטים רבים בתחומי תרבות, חינוך והזנה.
בימים אלה אנו מתארגנים לסייע באיסוף מתנות לאביונים לקראת פורים ופועלים לקראת מבצע קמחא דפסא – איסוף תרומות כספיות לשם חלוקת חבילות. בשנה שעברה נאספו ממאות חברי קהילה ואוהדי התנועה תרומות למען סיוע למשפחות מכל גווני הקשת של החברה הישראלית.