צדק חברתי ויום העגונה שתי פניו של יאנוס שני ימי מאבק באִי צדק, שניהם קשורים בנשים, נציין השנה בחודש אדר: יום העגונה הבינלאומי (תענית אסתר, 25.2) ויום האישה הבינלאומי (כב באדר, 8.3.2010). יום האישה הבינלאומי נקבע בעקבות הפגנות שקיימו פועלות טקסטיל בניו יורק בשמונה במארס בשנת 1857. הנשים מחו כנגד שעות העבודה הארוכות, השכר הזעום ותנאי העבודה הירודים. מתוך סולידריות עם מאבקן הלך היום והתמסד, הוא צוין בחגיגיות רבה במיוחד בברית המועצות לשעבר כ"יום האישה העובדת ההירואית", ועד היום הוא חביב בקרב יוצאות חבר העמים (ונחזור לכך בהמשך). בשנת 1975 הפך יום האישה ליום רשמי של האו"ם וכיום הוא מצוין במדינות רבות, כולל בישראל. לקריאת המאמר המלא...
יום העגונה הבינלאומי
עו"ד ריקי שפירא-רוזנברג
יום העגונה הבינלאומי מצוין מידי שנה בתענית אסתר. השנה יום העגונה חל בי"א באדר תש"ע 25.2.10 .
היום בו אסתר צמה על עמה ומולדתה ונקטה פעולה אקטיבית לטובת כל עמה, נקבע כיום העגונה הבינלאומי, בו אנו מזדהים עם מצוקתן של נשים עגונות ומסורבות גט וקוראים לשינוי המצב. אנו הולכים בעקבות אומץ ליבה של אסתר לשנות את המציאות החברתית ולא לקבל אותה כגזירת גורל.
העגונות ומסורבות הגט אינן יכולות להשתחרר מכבלי הנישואין בשל העובדה שהבעלים שלהן אינם מסכימים לתת להם גט. דיני המשפחה בישראל נקבעים לפי הדין הדתי ולכן כל יהודי ויהודיה שנישאו כדת משה וישראל תלויים בעת גירושיהם בבתי הדין הרבניים המוסמכים הבלעדיים לפי החוק לתת תוקף חוקי לגירושין. בתי הדין הרבניים אינם עושים די כדי לאכוף על סרבני גט את מתן הגט אף באמצעים העומדים לרשותם. ( פירוט על האמצעים העומדים לרשות בתי הדין בהמשך)
יום העגונה השנה יעמוד בסימן חשיבות הסכמי קדם-הנישואין וכוחם למנוע סרבנות גט ולהבטיח פרידה מכובדת, הגונה ושוויונית. הסכם קדם הנישואין הוא הסכם עליו חותמים שני בני הזוג לפני נישואיהם ובו הם מסכימים על סנקציות כלכליות שיוטלו על מי מבני הזוג שיסרב להתגרש.בכך ניתן פיתרון על פי החוזה עוד לפני שנוצרה סרבנות הגט.
עו"ד ריקי שפירא-רוזנברג, עורכת דין במחלקה המשפטית ותחום מדיניות ציבורית במרכז לפלורליזם יהודי, מנהלת קליניקה לזכויות נשים- מכללת שערי משפט, ורכזת הפורום לבחירה חופשית בנישואין.